منبع: امرداد
سند آزاديخواهي و مردمداري ايرانيان، بامداد آدينه، ساعت ٤ و ٢٥دقيقه به سرپرستی جان ادوارد کرتیس، مدیر بخش خاورمیانهي موزه بریتانیا از فرودگاه امام خمینی(ره) به کشورمان وارد شد و در خزانهي موزهي ملي ايران جاي گرفت. روبرت كنت آپريچارد، مسوول مرمت و بازسازي موزهي بريتانيا، جان ادوارد كرتيس را در آوردن منشور كوروش بزرگ به كشورمان همراهي ميكرد.
اين منشور كه سالهاي سال است پشت شيشههاي موزهي بريتانيا(برتيشموزيم»، جا خوش كرده، پس از پرواز از انگليس تا ايران و پس از لختي آسودگي در مخزن موزهي ملي ايران، ديروز، ٢٠ شهريورماه دوباره در تختگاه شيشهاش اما اينبار در موزهي ملي ايران آرميد.
ساعت ١١ و ٢٠ دقيقهي ٢٠ شهريورماه در آييني رسمي با باشندگي حميد بقايي، فرنشين سازمان ميراث فرهنگي، آزاده اردكاني، فرنشين کل موزه ملي ايران، کارشناسان ميراث فرهنگي، نمايندگان موزهي بريتانيا و خبرنگاران از خزانهي موزهي ملي ايران خارج شد و درون ويترين نمايش جايگرفت.
اين ميراث ارزشمند توسط آزاده اردکاني فرنشين کل موزه ملي ايران و روبرت کنت آپ ريچارد، به همراه دو قطعهي ديگر كه قطعههاي تازهيافتشدهي منشور هستند، درون جعبهي شيشهاياش آرميد.
امروز، قرار است با باشندگي رييسجمهوري كشورمان، محمود احمدينژاد، اين يادگار نياكاني كه بيش از ٢٥٠٠ سال از عمرش ميگذرد به گونهي رسمي، رونمايي شود.
زمان نگارش این سند به سال 539 پيش از میلاد بازمیگردد که کوروش بزرگ با شکست پادشاه بابل، پاي در اين سرزمين بگذاشت. آنچه اين رخداد را بزرگ و ماندگار كرده، دستور كوروش به نگارش استوانهي
حقوق بشر است كه در آن، سربازان خود از تجاوز به آزادي و خانومان بابليان بازميدارد، هركس را در دين و آيين خود،آزادي اختيار ميدهد و اسيران بندي در بابل را فرمان آزادي ميدهد.
کتاب مقدس یهودیان نیز ماجرای فتح بابل به دست کوروش، پادشاه پارس، و آزادی اسیران یهودی به فرمان او را ذکر کرده و کوروش را به عنوان برگزیده خداوند، مورد ستایش قرار داده است.
حميد بقايي، فرنشين سازمان ميراث فرهنگي، در سخناني گفت: «منشور كوروش از اين منظر داراي اهميت است كه فرمان رعايت حق مردم را در خود دارد و نشاندهندهي اين است كه فرهنگ ايران، فرهنگ ستمستيزي است.»
دورتادور این استوانهی سفالین که 23 سانتیمتر درازا و 11 سانتیمتر پهنا دارد، به40 خط فرمانهای کوروش در آزادي ملتها، نگاشته شده است و اكنون نماد آزادي را بر خود گرفته است.
منشور کوروش بهعنوان نخستین منشور حقوق بشر شناخته میشود و در سال 1971 میلادی، سازمان ملل آن را به شش زبان رسمی منتشر کرد. بدلی از این منشور به عنوان نمادي از آزادي انسانهاي دربند، در مقر سازمان ملل متحد در شهر نیویورک نگهداری میشود.
منشور كوروش قرار است پس از رونمايي رسمي كه امروز است، از روز چهارشنبه، ٢٤شهريورماه براي بازديد همگان باشد.