۱۳۹۴ اردیبهشت ۴, جمعه

بیمارستان حاشیه/یک سریال طنز و این همه حاشیه!


یک سریال طنز و این همه حاشیه!

بیمارستان حاشیه

افشین معشوری/ امید جوان/ شنبه 5 اردیبهشت 94

پیش تر جامعه پرستاران، معلمان و بعدتر مردم ایل بزرگ بختیاری و حالا هم  پزشکان، هر چه که خوشایند ما نیست لابد نباید درباره اش فیلمی بسازیم و و حرفی بنویسم و یا حتی کاریکاتوری بکشیم. خبر کوتاه بود:«به زودی بخش اول مجموعه در حاشیه مهران مدیری به اتمام خواهد رسید و سریال ... در همان ساعت پخش خواهد شد» که البته بر خلاف تیتر و متن خبر قطعا اعتراض های پزشکان و جلسات متعدد برگزار شده در این اتفاق بی تاثیر نیست.

موضوع این نیست که مضمون سریال به خطا رفته یانه! مهران مدیری کارگردانی است مثل بقیه، که این بار جامعه پزشکان موضوع نویسندگان اش شده اند و اتفاقا این قشر از جامعه اگر چه افرادی خدوم را در بطن خود دارد؛ اما به گواه نشریات و رسانه های مجازی-با توجه به جامعه آماری شان بخش بر حدود هشتاد میلیون- ایرانی درصد بالایی از خبر سازی ها را به خود اختصاص می دهند. 

بد نیست بدانیم با این که «در حاشیه» در سال 94 پخش شد؛ اما مخالفت با پخش این سریال سابقه یی چند ماهه دارد و از اواخر پاییز 93 جسته و گریخته خبرهای مبنی بر اعتراض پزشکان(لابد به پیش تولید سریال) رسانه یی شد و در اواسط فروردین که هنوز چند روزی از پخش سریال می گذشت «رضا علوی»یکی از جراحان پلاستیک این بار قلم در دست گرفت و موضوع  انگشت قطع شده مدیری را به او یاد آور شد که به همت پزشکان ایرانی پیوند زده شده است و نوشت:« به حمدالله و والمنه دستان شما به هنر پنجه هاي "طلايي"كساني كه امروز با همان انگشتان نشانه رفته ايد و به تمسخر نشسته ايد پيوند زده شده و نجات يافت، آن روزهاي سخت و همچنين روزهاي افسردگي پس از قهوه تلخ نيز گذشت، دستكش سياه فراموش شد، ولي هميشه سياهي ها به اين زودي فراموش نمي شوند، گاهي زمستان مي رود و سياهي مي ماند به ذغال.»

 این همه ماجرا نبود. پزشک مذکور در ادامه او را موج سواری می نامد که پس از سال ها به تلویزیون بازگشته و صنفی بهتر از پزشکان را  نیافته است که در باره شان فیلم بسازد و در ادامه می گوید:« از شما ممنونم، ازين كه در كنار طنز الگوهاي نيك نيز به ما معرفي مي كنيد، پزشك درستكاري كه در مطب بسيار شلوغ و شيكش جاي سوزن انداختن نيست، پرداخت ويزيت الزامي نيست، پول دارو نيز به صورت زير نسخه اي به بيمار داده مي شود، همان روز هم قصد دارد به مناطق محروم جهت كمك رساني به بيماران برود. شما كه چنين الگوهايي نمايش مي دهيد چرا خودتان الگو نمي گيريد!؟» او  که موضوع دستمزد بالای مدیری را پیش می کشد و جوایز از یاد رفته سریال ویلای من را یادآوری می کند؛  در ادامه از قول بولتن نیوز درآمد 7 میلیارد تومانی او را از سریال قهوه تلخ در سال 91 متذکر می شود و می افزاید:«  چطور مرفه بودن يك جراح پلاستيك براي شما جاي ايراد دارد، ولي از درامد خود چيزي نمي گوييد؟ از قرارداد يك ميلياردي و هفتصد ميليوني براي حضور كوتاه در فيلم پل چوبي و يا قرار داد ١٠٠ ميليوني در سال ٨٨ به استناد گفته هاي رضا استادي در برنامه چهارسو چيزي نمي گوييد، در همان برنامه اي كه دستمزد آقاي بازيگر، علي نصيريان ٢٥ ميليون و يك چهارم شما اعلام شد!» اگر چه بخش های آخر نامه دکتر علوی بیشتر تلاشی برای گناهکار جلوه دادن مدیری است؛ اما می توان تامل بیشتری روی قضایا کرد.

در این حال علی رغم اعلام سیمای جمهوری اسلامی ایران باید منتظر شد و دید فازهای بعدی مورد ادعا اساسا ساخته خواهد شد؟ یا اعلام این موضوع ترفندی است برای آرام کردن فضای جامعه پزشکان، غلامرضا میرحسینی مدیر شبکه سوم سیما در خصوص ساخت فاز دوم سریال مدیری به خبرگزاری مهر می گوید:«فاز دوم به گونه ای طراحی می شود که جذاب تر باشد. در این فاز شخصیت های اصلی قصه به دلیل اینکه مردم آنها را پذیرفته اند دوباره در کنار هم قرار می گیرند و حدود چهار موقعیت داستانی یا موضوع برای نگارش این فاز در نظر گرفته شده است.»

میرحسینی اشکالات فاز اول را این گونه عنوان می کند: «در فاز اول بیشتر حضور افراد مرتبط با یک شغل و یک قصه را داشتیم و خانواده ها کمتر حضور داشتند. به طور مثال حضور پررنگ تر خانواده دکتر عشقی در طول داستان انجام گرفت و حالا در فاز دوم فضا به گونه ای طراحی می شود تا بتوانیم محیط های بیشتری را نمایش دهیم و داستان های دیگری را هم داشته باشیم.»

 از محاسن کارهای مدیری هم یکی این است که بازخوردهای جامعه را در ساخت قسمت های بعدی در نظر می گیرد. او که معمولا در ساخت سریال هایش تنها چند قسمت از بیننده جلوتر است؛ آرای افکار عمومی را به نویسندگان انتقال می دهد و  تماشاچی را در ادامه داستان با خود همراه می کند. به عنوان مثال در قسمت های اولیه در حاشیه بعضی واژه ها را بسیار غلیظ و غلو آمیز از «جواد رضویان» می شنیدیم که در قسمت های بعدی به کلی تعدیل و یا حتی حذف شد؛ اما مدیر شبکه سوم سیما در این باره می گوید:«یکی از محاسن آثاری که تولید و پخش همزمان دارند این است که می توان فیدبک‌ها را در روند تولید در نظر گرفت. ما با توجه به استقبال مردم و فیدبک هایی که داشتیم نقش های جواد رضویان و مهران غفوریان را تقویت کردیم وگرنه این نقش ها در ابتدا به این پررنگی نبودند.»

بازخورد خبر توقف در شبکه های اجتماعی

به محض انتشار خبر توقف سریال حاشیه در رسانه ها افراد گوناگونی در شبکه های اجتماعی واکنش نشان دادند؛ اما پزشکانی که تا چند روز پیش به شدت موضع می گرفتند، این بار-ظاهرا راضی از ماجرا- با لبخند پیروزمندانه از کنار موضوع گذشتند؛ با این حال بخش عمده یی از کاربران واکنش نسبتا شدیدی نشان دادند. یکی از کسانی که این سریال را می دید در صفحه اش نوشت:«در حاشیه از معدود برنامه های تلویزیون بود که مردم دوست داشتند و به جای نشستن پای سریال های ترکیه یی که هیچ سنخیتی با فرهنگ ما ندارد در حاشیه را می دیدند»

بد نیست بدانیم حتی صفحاتی نیز در فضای مجازی برای این کار ساخته شد، در یکی از این صفحات با کامنتی مواجه می شویم که در باره پزشکان نوشته اند:« باز هم امسال در کمال ناباوری 20 درصد تعرفه شون اضافه شد. من عمران خوندم. مقایسه کنید درآمد یک دکترای عمران رو با دکترای پزشکی، بیش از 50 برابر هم رشته های من درآمد دارند،عجیبه یه سرچ بزنید می بینید پزشکان ایران پردرآمد ترین پزشکان جهان هستند.این در حالیه که مردم ایران از نظر درآمد در پایین ترین رتبه جهانی قرار دارند. مسایلی که توی سریال نشون داده می شه 10 درصد از رفتار  پزشک هاست.»

اشرف دخت صابری (از فرهنگیان کشور) در یادداشتی می نویسد:« آقای مدیری تحسین تان می کنم، چون همیشه. با آن که منکر حضور پزشکان مسئول و حاذق در جامعه نیستم، اما خود من منبعی هستم از تلخ ترین خاطرات از پزشکانی که مسئولیت و وجدان شان را به نام و نان فروختند. هنوز لکه های سوختگی روی دست و پایم، ناشی از تشخیص اشتباه و داروی اشتباهی و دستور مصرف اشتباه، که آقای دکتر د. پزشک مشهور پوست شیراز به علت مشغله  بوتاکس و زیبا سازی خانم ها، به منشی خود واگذار کرده بود، بعد از دو سال و اندی به جا مانده است.اگر بنویسم، یک کتاب از این بی کفایتی ها را ( تنها از تجارب خودم ) می توانم شرح دهم. گو این که به عنوان یک دبیر، اگر بخواهید سریالی در نقد از جامعه  فرهنگیان هم بسازید، همراهی تان می کنم. واضح است که در هر قشری، انسان ها با روحیات گونا گون ، مشغول هستند. اما خوبی و حس مسئولیت شغلی یک وظیفه  انسانی است. باید انگشت را روی نقاط ضعف گذاشت و " نقد " کرد تا سازندگی ایجاد شود. پس همراهت هستیم و از تو هواداری خواهیم کرد. زنده باد مهران مدیری»

موج حمایت از سریال حاشیه البته به همین جا ختم نشد. از میان سیاسی ها نیز محمد علی ابطحی دست به قلم برد و نوشت:« واقعا یک لحظه خودمان را بگذاریم جای طنز پردازان کشور، با آخوند که نباید شوخی کنند، لباس شان را مقدس می‌دانند. با کارگر و کشاورز و قشر محروم نمی‌شود شوخی کنند که مستضعف هستند. با مهندس و بازاری و نظامی و این‌ها هم، همچنین. در هیچ نقطه‌ای از ایران و هیچ لهجه‌ای نباید یک آدم منفی باشد که توهین تلقی می‌گردد و تظاهرات راه می‌اندازند. در این سریال مهران مدیری با قشر پزشک شوخی کرده‌اند و احتمالا به این امید که پزشکان فرهیخته‌اند و با سعه صدر و با جنبه که اینجا هم اعلام کرده‌اند هفت هزار پزشک قصد اعتراض دارند. طنز نویس و حتی روزنامه نگار چه باید بکند؟ واقعا که کلنا ملاقلی. به صدا و سیما کلی اعتراض می‌کنیم که با این همه سانسور، گمان می‌کند که مردم مشکلات کشور را نمی‌دانند. همه‌مان هم ظاهرا همین گونه‌ایم. با نگفتن این طنز‌ها، ‌مردم آیا مشکلات پزشکان، آخوند‌ها، نظامی‌ها، مهندسان و یا سایر اقشار را نمی‌دانند؟ دلم برای رسانه‌ها و صدا وسیما سوخت که این قدر همه‌مان بی‌تحملیم و بی‌جنبه»

با این حال چه این سریال ادامه پیدا کند یا پرونده اش برای همیشه بسته شود باید بدانیم که کار مهران مدیری(بهتر است بگوییم کارهای مهران مدیری) خالی از اشکال نیست و نقدهای فراوانی بر آن وارد است؛ اما این که یک روز جامعه پرستاران، روز دیگر فرهنگیان، دفعه بعد اهالی یک استان و بالاخره هر روز یکی از راه برسد و مدعی شود، راه به جایی نخواهیم برد. جامعه بدون نقد جامعه پویایی نیست. شاید بهتر بود پزشکان محترم کمی صبر می داشتند و می گذاشتند جامعه خود در رابطه با جامعه پزشکی داوری کند. به نظر نگارنده صدمات و لطمات قطع دستپاچه «در حاشیه» ضرر بیشتری برای رابطه دو طرفه بیمار و پزشک خواهد داشت تا  پخش آن، که امروزه نمی توان از شعور و درک مخاطب غافل شد، زیرا با وفور شبکه های تلویزیونی و رسانه های دیداری و نوشتاری بیش از آنچه «اطبا» فکر می کنند اطلاعات به مخاطبی می رسد که اغلب پویاست.

 

 

هیچ نظری موجود نیست: